Üdvözöljük az EURO-ECO cégcsoport Jogi- és Adótanácsadói Network (JAN) szolgáltatásának honlapján.

Tájékoztatjuk, hogy a honlap által nyújtott szolgáltatások csak az alapszerződés mellé kötött kiegészítő (JAN) szerződések keretében érhetőek el korlátozás nélkül.

Szerződéskötési szándékát a Kapcsolat menüpont alatt található email címeken jelezheti számunkra. Munkatársaink a megadott elérhetőségeken fogják keresni Önt a részletes tájékoztatás érdekében.

   

400 forint felett is járt a svájci frank

Atombombát dobott le a svájci jegybank: feladják az 1,20-as árfolyamküszöböt, azaz hagyják felértékelődni a frankot, de közben 0,75 százalékra vágták az irányadó kamatot. A forint történelmi mélypontra esett a svájci frankkal, és az euróval szemben is. A frankkal szemben percek alatt 100 forintot gyengült a forint, az euróval szemben pedig történelmi mélypont alakult ki 326 forintnál. Az árfolyam ugyanakkor már kissé erősödött és stabilizálódott is.

A hírre hatalmas erősödésbe kezdett a frank a dollárral és az euróval szemben is, bő húsz százalékkal ment feljebb az árfolyam. A frank a forinttal szemben is kilőtt: hirtelen 400 forint fölé lőtt az árfolyam.

Volt olyan devizakereskedési portál, ahol 484,23 forintig ugrott el a svájci frank árfolyama. Az euróval szemben is gyengült a forint, itt meglett az újabb történelmi mélypont: 326 forintot kellett adni egy euróért.

A percek alatt lezajlott hatalmas árfolyamváltozás után azonnal elkezdtek némiképp korrigálni a piacok, de még így is komoly pluszban van a frank.

A svájci jegybank lépése után negyedórával az addigi 1,2 euró/frank árfolyam 1 lett, vagyis már ugyanannyit ér az euró, mint a frank.

A magyar fizetőeszköz árfolyama bő 20 perccel a lépés után az euróval szemben 324, a frankkal pedig 311 fölé szaladt.

A svájci jegybank közleményében azt írja, hogy a minimum árfolyamot abban az időszakban vezették be, amikor a svájci frank jelentősen volt felülértékelt, illetve nagyfokú bizonytalanságok mutatkoztak a pénzpiacokon. Ez a kivételes és ideiglenes intézkedés megvédte a svájci gazdaságot a súlyos károktól a közlemény szerint. Bár a svájci frank még mindig magasan jár, a jegybank szerint a fizetőeszköz túlértékeltsége egészében véve csökkent a minimum árfolyam bevezetése óta. A gazdaság emellett profitálni tudott a kialakult helyzetből, és alkalmazkodni tudott az új szituációhoz.

A jegybank megjegyzi, hogy az utóbbi időszakban növekedtek az eltérések a monetáris politikákat illetően a különböző fizetőeszközöknél, ez a trend pedig várhatóan még hangsúlyosabbá válik. Az euró jelentősen gyengült a dollárhoz képest, ez pedig azt okozta, hogy a frank gyengült a dollárral szemben. Mindezt látva a svájci jegybank arra jutott, hogy a minimum árfolyam előírása és betartatása az euróval szemben már nem indokolható. A svájci jegybank azt is közölte, hogy monetáris politikájának meghatározásában továbbra is figyelembe veszi az árfolyam alakulását, és ha kell, akkor aktív marad a devizapiacon is, hogy így befolyásolja a monetáris feltételeket.

Intenzív most a kilengés, de stabilizálódni fog az árfolyam - fejtette ki Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője. Az elemző arra számít, hogy bár szerinte a magyar jegybanknak nincs ellenére a gyenge forint, a durva kilengéseket nem tolerálják. Ha 320 forint alatt maradt volna a forint, akkor akár még egy kamatcsökkentés benézhetett volna, de ha itt marad az árfolyam, akkor kamatcsökkentés nem képzelhető el. Ürmössy arra számít, hogy elképzelhető, a jegybankból is megszólal valaki, hogy nyugtassa a piacokat, ám előbb ők is minden bizonnyal még tájékozódnak.

Nagy kérdés még az is az Erste vezető elemzője szerint, hogy milyen mértékben gyűrűzik be a forint gyengülése a fogyasztói árakba. Az elmúlt években azt láttuk, hogy a begyűrűzés mértéke mérsékelt maradt. Az Ersténél azonban arra számítanak, hogy a belső kereslet élénkülni fog, és így tér nyílhat arra, hogy a fogyasztói árakat valamelyest gyorsabb mértékben emeljék az üzletláncok. Emellett fontos figyelembe venni azt is, amennyiben a forint a dollárral szemben is gyengül, akkor az kismértékben ellensúlyozhatja az olajárak esését. Ennek ellenére egyelőre arra számítanak az Ersténél, hogy idén nyomott marad az infláció Magyarországon.

A svájci jegybankot az Európai Bíróság szerdai állásfoglalása mozgathatta meg. E szerint a bíróság nem fog akadályt gördíteni az Európai Központi Bank (EKB) várható mennyiségi lazítási programjának útjába.

A minimum árfolyam, árfolyamküszöb az elmúlt 3 évben sikeresen védte meg a frankot a felértékelődéstől, az erre játszó spekulációktól. Az utóbbi időszakban azonban, ahogy a piac egyre inkább kezdte beárazni az idén várható masszív EKB-s mennyiségi lazítási programot, a kurzus leragadt az 1,2-es szint közelébe, és a svájci jegybank folyamatos frankvásárlásokra kényszerült. Decemberben a svájci jegybank negatív kamatlábat vezetett be, így akarták enyhíteni a frankra nehezedő nyomást.

A frank felértékelődésének negatív hatásai a svájci gazdaságra az exporton keresztül a gazdasági növekedés lassulása, valamint a dezinflációs-deflációs folyamatok felerősödése lehetnek.

   

Bejelentkezés  

   

EUR / HUF  

   

CHF / HUF