Üdvözöljük az EURO-ECO cégcsoport Jogi- és Adótanácsadói Network (JAN) szolgáltatásának honlapján.

Tájékoztatjuk, hogy a honlap által nyújtott szolgáltatások csak az alapszerződés mellé kötött kiegészítő (JAN) szerződések keretében érhetőek el korlátozás nélkül.

Szerződéskötési szándékát a Kapcsolat menüpont alatt található email címeken jelezheti számunkra. Munkatársaink a megadott elérhetőségeken fogják keresni Önt a részletes tájékoztatás érdekében.

   

EKÁER: így kerüljük el a kockázati biztosítékot

Az EKAER a kockázatos termékek fuvarozásához kockázati biztosítékadás is kapcsolódik, ami jelentős anyagi és adminisztrációs teherként is megjelenik a vállalkozások életében. Fő szabály szerint a közúti fuvarozással járó az Európai Unió más tagállamából Magyarország területére irányuló termékbeszerzés, valamint a belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítés után kell megállapítani a kockázati biztosíték mértékét.

A kockázati biztosíték mértéke, - amennyiben mindkét jogcímen biztosíték nyújtásra kötelezett, akkor csak a magasabb érték alapján - a  megelőző 60 napban (ideértve a bejelentés napját is) a bejelentések során megállapított EKAER számhoz tartozó kockázatos termékek adó nélküli forgalmi értékének 15 százaléka, melyet folyamatosan biztosítani szükséges.

Ezen biztosítékadási kötelezettség alóli mentesülés legegyszerűbb formája, ha a már 2 éve működő vállalkozás kéri a köztartozásmentes adózói adatbázisba történő felvételét. (A minősített adózói adatbázisban történő szereplés is mentesít, de annak szigorúbb feltételei vannak.)

Fontos kiemelni, hogy az erre irányuló kérelem (KOMA nyomtatvány) benyújtása illetékmentes, azonban csak elektronikus úton küldhető be az adóhatósághoz. A kérelem kitöltése gyors és egyszerű, hiszen elegendő a vállalkozás nevének, adószámának a megadása és két X elhelyezése a nyomtatványon.

Az adóhatóság a kérelem benyújtásának hónapját követő hónap 10. napján veszi fel az adózót a köztartozásmentes adózói adatbázisba, ha az előírt feltételeknek megfelel. Amennyiben adózó minden hónapban megfelel, a feltételeknek nem kell újból kérnie az adatbázisba történő szereplést, az automatikusan megújul.

De ki is szerepelhet a köztartozásmentes adózói adatbázisban, milyen együttes feltételeknek kell megfelelni a bejelentkezéskor, illetve a jövőben:

  • a közzétételt megelőző hónap utolsó napján nincs a NAV-nál nyilvántartott nettó adótartozása, valamint köztartozása;
  • nincs behajthatatlanság címén nyilvántartott, de el nem évült adótartozása;
  • nyilatkozata alapján a közzétételt megelőző hónap utolsó napjáig esedékes bevallási és befizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz/tett;
  • adószámát nem függesztették fel;
  • nem áll csődeljárás, végelszámolás illetve felszámolási eljárás alatt;
  • csoportos adóalanyiság esetén a csoportos adóalanynak nincs általános forgalmi adótartozása;
  • nem minősül adó megfizetésére kötelezettnek.

A NAV honlapján keresztül elérhető köztartozásmentes adózói adatbázishoz bárki hozzáférhet.
Az adatbázisban történő szereplésnek a kockázati biztosítékadás alóli mentességen felül további előnye is van, hiszen:

  • a cég üzleti partnerei felé igazolhatja a pénzügyi megbízhatóságot,
  • általánosan helyettesíti a tartozásmentességről szóló nemleges adó- és együttes adó igazolásokat,
  • mivel pedig az adatbázis adatai folyamatosan, minden hónap 10-én frissülnek, így Ön, illetve szervezete minden esetben a nyilvántartásban szereplő aktuális adatokkal szerepel.

A fentiek okán csak javasolni lehet, hogy minél több adózó kérje felvételét a köztartozásmentes adózói adatbázisba, azok, akik kockázatos termékekkel bonyolított tranzakcióik okán az EKAER szám igényléshez biztosítéknyújtásra lennének kötelezettek.

   

Bejelentkezés  

   

EUR / HUF  

   

CHF / HUF