Üdvözöljük az EURO-ECO cégcsoport Jogi- és Adótanácsadói Network (JAN) szolgáltatásának honlapján.

Tájékoztatjuk, hogy a honlap által nyújtott szolgáltatások csak az alapszerződés mellé kötött kiegészítő (JAN) szerződések keretében érhetőek el korlátozás nélkül.

Szerződéskötési szándékát a Kapcsolat menüpont alatt található email címeken jelezheti számunkra. Munkatársaink a megadott elérhetőségeken fogják keresni Önt a részletes tájékoztatás érdekében.

   

Hova mennek a munkaügyi ellenőrök?

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága kiadta a 2015. évre szóló munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzéseinek az irányelveit. Ezek részletesen taglalják, hogy az idei évben, mikor, milyen szektorok munkáltatói számíthatnak munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzésekre és arról is tájékoztatnak, hogy ezek az ellenőrzések milyen típusúak lehetnek.

A tájékoztatás szerint az ellenőrzési terv fő célja, hogy egységes követelményrendszert alkotva, kiszámítható, tárgyszerű alapot adjon a munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervek idei tervezett ellenőrzéseihez. Stratégiai cél továbbá annak elősegítése, hogy a munkavállalók alapvető jogai érvényesüljenek, csökkenjen a jogkövető vállalkozások versenyhátránya, és ez segítse a munkahelyek megtartását, illetve új munkahelyek teremtését.

A hatósági ellenőrzés lehet helyszíni vizsgálat, adatbázis lekérdezés, adatszolgáltatás, iratbekérés, illetve a munkáltató kötelezése a megjelölt munkavédelmi követelmények teljesítéséről szóló szolgáltatásra. A tájékoztató megjegyzi, hogy a hatékonyság érdekében az ellenőrzéseket nem kell előre bejelenteni, azok valamennyi tárgykörben hivatalból indulnak.

A munkavédelmi szakterület esetében előre bejelentett ellenőrzésekre is sor kerül majd, de ezekről a helyszíni vizsgálatokról egy hónappal az esedékes időpont előtt értesíteni kell a munkáltatókat.

2015. II. negyedévben a faipar kerül előtérbe, ahol elsődlegesen a munkavédelmi előírások és a faiparhoz kapcsolódó szabványok tekintetében történnek majd a célellenőrzések. Az ellenőrzéseken elsődlegesen azokra a faipari veszélyforrásokra figyelnek leginkább, amik a munkavállalókat veszélyeztethetik.

2015. III. negyedévben a célvizsgálatok az elmúlt évek tapasztalatai alapján a jelentős mértékben megnövekedő munkáltatóknál történő fertőző megbetegedések és a munkáltatók erre vonatkozó tevékenységeit vizsgálja, s azt hogy a munkáltatók mit tesznek a megbetegedések megelőzéséért. A vizsgálatok elsődlegesen az egészségügyi és a mezőgazdasági területeket fogják érinteni.

2015. IV. negyedévben a munkaügyi vizsgálatok a bányászati munkaegészségügyi és a bányászati területen munkát végzők munkakörülményeinek vizsgálatára terjednek ki.

2015. március-április között a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos szabályok ellenőrzése lesz a kitűzött feladatuk a munkaügyi ellenőröknek. A munkaügyi hatóság ezeken a célellenőrzéseken minél több információt szeretne megtudni ebben a formában történő foglalkoztatásokról és azok jogszabályainak betartásáról.  Az ellenőrzések mind tartalmi, mind formai szempontok vizsgálatára is kiterjednek.

2015. június-július időszakban a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében és a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok betartására irányuló akcióellenőrzés fog történni. Vagyis vizsgálják a munkavállalók határidőben történő bejelentéseit és igyekeznek a feketemunkásokat alkalmazó cégeket háttérbe szorítani a tisztességes, jogkövető vállalkozásokkal szemben.

2015. október-november a szabadságokkal kapcsolatos szabályok ellenőrzése lesz a cél. Ezek alapján tehát bárkihez, bármikor bekopogtathatnak egy munkaügyi ellenőrzésre. Célszerű, hogy az ellenőrzésekre folyamatosan készüljön a munkáltató, legyenek naprakészek a nyilvántartások, a törvényi kötelezettségeinek pl. bejelentés, kijelentés, időben tegyen eleget és minimalizálja annak a lehetőséget, hogy egy munkaügyi ellenőrzés során hibát tárjanak fel nála.

   

Bejelentkezés  

   

EUR / HUF  

   

CHF / HUF