Üdvözöljük az EURO-ECO cégcsoport Jogi- és Adótanácsadói Network (JAN) szolgáltatásának honlapján.

Tájékoztatjuk, hogy a honlap által nyújtott szolgáltatások csak az alapszerződés mellé kötött kiegészítő (JAN) szerződések keretében érhetőek el korlátozás nélkül.

Szerződéskötési szándékát a Kapcsolat menüpont alatt található email címeken jelezheti számunkra. Munkatársaink a megadott elérhetőségeken fogják keresni Önt a részletes tájékoztatás érdekében.

   

Szigorú számadású nyomtatvány-e a pénztárgép-beszerzési számla?

Egyes fórumokon elhangzott, hogy az online pénztárgépnapló mellett a pénztárgép vásárlásáról szóló számlát is fel kell vezetni a szigorú számadású nyomtatványok közé. Van-e ennek valóságalapja, ha igen, melyik törvény, jogszabály fogalmazza meg ezt? A gazdasági társaságokra és egyéb szervezetekre vonatkozóan a szigorú számadás alá eső nyomtatványok nyilvántartásának elvárt adattartalmát a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló rendelet határozza meg - jelenleg a 23/2014. (VI.30.) NGM-rendelet.

Ennek 7. §-ában előírtak szerint a szigorú számadás alá eső nyomtatványok nyilvántartása nyomtatvány fajtánként külön-külön tartalmazza - egyebek mellett - a nyomtatvány beszerzését igazoló számla sorszámát.

Az online pénztárgép naplója a 48/2013. (XI.15.) NGM-rendelet 54. § (1) bekezdése alapján szigorú számadás alá tartozó nyomtatvány, amelyet pénztárgépenként kell nyilvántartani. Ezzel összefüggésben a pénztárgép üzemeltetőjének olyan nyilvántartást kell vezetnie, amely a pénztárgépnapló legfontosabb adatait tartalmazza. Így különösen indokolt feltüntetni a pénztárgépnapló felhasználásának időtartamát (megnyitás és lezárás dátuma), hogy a pénztárgépnapló melyik pénztárgép eseményeinek dokumentálására szolgál, továbbá azt, hogy a napló hány oldalból áll.

Fentieket összegezve: az érintett pénztárgép beszerzéséről kiállított számla egyrészt igazolja, hogy a kapcsolódó pénztárgépnapló mely gép eseményeit dokumentálja, másrészt egyben a pénztárgépnapló „beszerzése” számlájaként is szolgál.

Azaz a pénztárgép beszerzését igazoló számla - a pénztárgép beszerzőjénél - nem önmagában, számlaként esik szigorú elszámolás alá, hanem a pénztárgépnapló miatt (hasonlóképpen a bevételi- és kiadási pénztárgép vásárlásáról szóló számlával), a nyilvántartás adatai közt jelenik meg.

Az egyéni vállalkozók, őstermelők esetében a szigorú számadású nyomtatványok nyilvántartásának kötelező adattartalmát az szja-törvény 5. számú mellékletének 15. pontja írja elő. Itt ugyan a törvény nem várja a nyomtatvány beszerzését igazoló számla sorszámát, de a beszerzés dátumát igen. Ezt az adatot pedig hitelt érdemlően ugyancsak a szóban forgó számla tudja alátámasztani.

   

Bejelentkezés  

   

EUR / HUF  

   

CHF / HUF