Üdvözöljük az EURO-ECO cégcsoport Jogi- és Adótanácsadói Network (JAN) szolgáltatásának honlapján.

Tájékoztatjuk, hogy a honlap által nyújtott szolgáltatások csak az alapszerződés mellé kötött kiegészítő (JAN) szerződések keretében érhetőek el korlátozás nélkül.

Szerződéskötési szándékát a Kapcsolat menüpont alatt található email címeken jelezheti számunkra. Munkatársaink a megadott elérhetőségeken fogják keresni Önt a részletes tájékoztatás érdekében.

   

Zuhan az árszínvonal

Az üzemanyag, valamint a háztartási energia árának csökkenése vitte le az inflációt. A fogyasztói árak 1,4 százalékkal csökkentek idén januárban a tavalyi év első hónapjához képest, míg tavaly decemberrel összehasonlítva 0,2 százalékkal lettek alacsonyabbak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy éves összevetésben az üzemanyag, valamint a háztartási energia árának csökkenése vitte le az inflációt, januárban egyedül az üzemanyagárak csökkenése 0,6 százalékponttal csökkentette a fogyasztói árszínvonalat.

A KSH adatai szerint a maginfláció decemberhez képest változatlan maradt, tavaly januárhoz viszonyítva pedig 0,7 százalékos volt a decemberi 0,9 százalék után, amit a korábban közölt 0,8 százalékról módosított a KSH.

Mináry Borbála elmondta, hogy az élelmiszerek ára decemberhez képest nőtt ugyan, de tavaly ugyanígy volt az év első hónapjával, ahogyan kifutottak a decemberi akciók. Hozzáfűzte: a szeszesitalok is drágultak az adóemelés hatására.

Az év első hónapjára tovább gyorsult a fogyasztó árak csökkenése: tavaly októberben 0,4, novemberben 0,7, decemberben pedig 0,9 százalékkal csökkentek az árak, Mináry Borbála szerint ugyanakkor nem lehet deflációról beszélni.

Januárban a nyugdíjas fogyasztóiár-index decemberhez képest 0,1 százalékos árnövekedést, míg tavaly január óta 1,0 százalékos csökkenést jelzett.

Havi összevetésben az élelmiszerekért átlagosan 1,3 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül nőtt az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (6,8 százalék), a csokoládé, kakaó (2,9 százalék), a kávé (2,7 százalék), a liszt (1,5 százalék), valamint a tojás (1,4 százalék) ára. Csökkent a cukor (1,6 százalék) és a tej (0,4 százalék) ára.

A szeszes italok, dohányáruk 1,2 százalékkal drágultak januárban, miután a tömény italok ára 4,8 százalékkal megugrott, a dohányáruk drágulása viszont csak 0,2 százalékos volt.  

A szolgáltatások 0,4 százalékkal drágultak egy hónap alatt, a kéményseprési szolgáltatások drágulása miatt a szemétszállítás csoportban átlagosan 4,9, a megyei autópálya matrica bevezetésének hatására az autópályadíj, gépkocsi kölcsönzés és parkolás csoportban átlagosan 6,3 százalékkal nőttek az árak a múlt hónapban.

Az átlagnál nagyobb mértékben csökkent a ruházkodási cikkek ára, 3,3 százalékkal. Az egyéb cikkek, üzemanyagok (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) ára szintén csökkent, 3,1 százalékkal, ezen belül a járműüzemanyagokért 7,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

   

Bejelentkezés  

   

EUR / HUF  

   

CHF / HUF